Estä vieraslajit ja rapurutto

3.8.2023

Vanajaveden vesistöön on tullut uusi vieraslaji; hyytelösammaleläin. Se on limapallo, joka voi kasvaa jalkapallon kokoiseksi. Limapallo ei ole sinällään vaarallinen, mutta se on epämiellyttävä ja lisääntyy helposti ja nopeasti. Siksi onkin tärkeää, että hyytelösammaleläin pidetään poissa puhtaasta Renkajärvestä. Se tapahtuu samalla tavalla kuin rapuruton torjunta. Parhaiten torjut niin hyytelösammaleläintä kuin rapuruttoa, kun käytät vain Renkajärvelle tarkoitettuja pyydyksiä, veneitä ja muita apuvälineitä (suppilauta, luotain jne.) sekä Renkajärvestä pyydystettyjä syöttejä.

Jos kuitenkin joudut käyttämään muualla käytössä olleita välineitä, puhdista ja desinfioi ne kunnolla. Pakkanen desinfioi talven aikana verkot ja rapumerrat. Kuuma vesi ja sauna desinfioi myös, mutta pyydyksien lämpötilan on noustava yli 80 asteen.  Muualta tuoduille syöttikaloille riittää kahden vuorokauden pakastaminen. Korosta näitä ohjeita myös kalakaverillesi!

Vieraslajeja on tullut entistä enemmän ja niiden havaitsemisesta on hyvä tehdä havaintoilmoitus vieraslajit.fi nettisivuille huolimatta paikasta, missä niitä tapaa. Renkajärvelle vieraita lajeja ovat kanadanvesirutto, isosorsimo ja hyytelösammaleläin sekä kaloista puronieriä, kirjolohi ja aurinkoahven. Myös täplärapu on vieraslaji, mutta vallannut jokiravulta elintilan Renkajärvessä.


Terveisin Renkajärven kalastusyhdistys